Etsi
  • suurpelto

Suurpellon Lukutorin tarina

Päivitetty: 20. loka 2020

"Mikä ihmeen Lukutori?" Monet ovat ihmetelleet.


Lukutori sijaitsee Suurpellon keskeisellä sijainnilla osoitteessa Suurpellon Puistokatu 18:ssa, alueen pääkadun varrella. Lukutorilla on vivahteikas ja rikas historia nähden sen nuoreen ikään.


Suurpellon infopaviljonki sai alkunsa osana Espoon World Design Capital-hanketta, vuonna 2012, joka koostui infopaviljongin toteutuksesta ja uusien palvelujen muotoilusta. Suurpellon Infopaviljongin rakennutti alueen markkinointi-ja palveluyritys, Suurpellon Markkinointi Oy. Rakennuksen tarkoituksena oli toimia kokoontumispaikkana alueen kehittäjille, sekä koota alueen asukkaat ja toimijat saman katon alle suunnittelemaan alueen palveluja ja kehittämään yhteisöllisyyttä.


Suurpellon Infopaviljonki saapui Lukutorille 26.8.2011.
Suurpellon Infopaviljonki saapui Lukutorille 26.8.2011.

Tuona aikana Suurpellossa asui vain noin 600 ihmistä, ja hankkeen avulla haluttiin edistää asukkaiden kotiutumista uudelle alueelle, sekä rohkaista heitä mukaan oman asuinalueensa kehittämiseen. Hankkeen ansiosta alueelle perustettiin Suurpelto-seura, joka toimii aktiivisesti kaupunginosansa asukkaiden hyvinvoinnin edistämiseksi lisäämällä yhteisöllisyyttä ja paikallistuntemusta ja ajamalla asukkaiden etuja. Suurpelto-seuran ensimmäinen yhteisöllinen projekti oli alueen viljelylavojen rakentaminen. Tori alueella järjestettiin useita tapahtumia, jotka kokosivat alueen asukkaat ja toimijat yhteen.

Lue lisää hankkeesta.

Suurpellon avajaisia juhlittiin näyttävästi.


Lukutorilla on järjestetty monenlaista toimintaa ja tapahtumaa. Lukutori toimi ennen alueen tapahtumapaikkana, ja siellä järjestettiinkin joulumyyjäisiä, kirpputoreja, alueen yhteisöllisiä tapahtumia. Lukutori, tori nimensä mukaisesti pääsi myös kokeilemaan miten toritoiminta lähtisi alueella liikkeelle. Torilla on ollut mm. joulukuusen myyntiä, useaa erilaista pop-up toimintaa, torikahvila sekä jäätelökioski kesäisin.


Joulumyyjäiset Infopaviljongin alakerrassa.

Suurpelto-seuran joka keväinen Kukkiva-Suurpelto tapahtuma sai asukkaat liikkeelle.

Keväällä 2016 Infopaviljonki sai kylkeensä Aalto-yliopiston opiskelijoiden valoteoksen heidän Opinmäen 5.-luokkalaisille järjestämänsä ideakilpailun pohjalta. Teoksen toteuttaneet opiskelijat ovat Tea Dickman, Guy Dowsett, Petteri Mäkiniemi ja Aku Rouhe. Voittajateoksen Honey comb (Hunajakenno) mukaan rakennusta alettiin kutsua Kennoksi.

Kenno oli Aalto-Yliopiston PDP (Product Development Project) kurssilla suunniteltu ja toteutettu "tuote".


Katso alla video miltä Suurpellon Infopaviljongissa näytti sisältä ja kuinka upeasti "Kenno"-valoteos loisti!Suurpellon Infopaviljongin oli aina tarkoitus toimia vain väliaikaisena rakennuksena, sillä Lukutorin alkuperäiset ja lopulliset suunnitelmat muuttavat alueesta kauniin torialueen.

Niinpä Suurpellon Infopaviljonki lähti toukokuun 2020 lopulla Lahteen purkufirman toimistorakennukseksi.


Katso alta huikea video, miten Suurpellon Infopaviljonki kuljetettiin pois alueelta.


Mitä Lukutorille sitten rakentuu?


Lukutori saa täyden uudistuksen muuttuessaan viihtyisäksi torialueeksi. Alueelle asennetaan mm. Pegasos-patsas, vesiaihe kivisaarineen, puita, lehti- ja havupensaita sekä kukkaistutuksia. Penkkejä ja isuimia unohtamatta. Myös roska-astioita ja pyöräteilneitä.


Lukutorin rakentaminen viihtyisäksi kaupunkipuistoksi alkoi kesäkuussa 2020 ja hankkeen on arvioitu valmistuvan marraskuun 2020 lopussa.

Lue Lukutorin tarkka hankekuvas & asemapiirrustus tästä


Lukutorin työmaa on Suomen ensimmäinen päästöttömän työmaa -konseptin pilottityömaa.

Lukutorin työmaa on Suomen ensimmäinen päästöttömän työmaa-konseptin pilottityömaa. "Ympäristöministeriö, Senaatti-kiinteistöt sekä Espoon, Helsingin, Turun ja Vantaan kaupungit ovat allekirjoittaneet vapaaehtoisen green deal -sopimuksen työmailla syntyvien päästöjen vähentämiseksi. Sopimuksen tavoitteena on, että kaupunkien ja Senaatin työmaat ovat vuoden 2025 loppuun mennessä fossiilittomia, eli niillä ei käytetä fossiilisia polttoaineita. Lisäksi vuoteen 2030 mennessä työmailla käytettävistä työkoneista ja työmaiden kuljetuksista vähintään 50 prosenttia toimii sähköllä, biokaasulla tai vedyllä. Sopimuksen mukaisiin työmaiden päästöihin luetaan työkoneiden, sähkön, lämmityksen ja vaiheittain kuljetusten päästöt. 

Suomen tavoite on olla hiilineutraali vuonna 2035, ja kaupungeilla on osittain vielä kunnianhimoisemmat tavoitteet. Niiden saavuttaminen vaatii nopeita ja merkittäviä toimia kaikilta sektoreilta." (Lähde: Espoo.fi)Suupellon Lukutorin työmaa. Kuva Suvi Suovaara.

#suurpelto #storåkern #lukutori #espoo #päästötöntyömaa #hiilineutraaliespoo

363 katselukertaa0 kommenttia